Dobra, świeżo palona kawa

Palarnia kawy to miejsce, gdzie każdy może sięgnąć po świeże ziarna, z których będzie mógł przygotować swój ulubiony napar. Miłośnicy kawy w Polsce to coraz częściej ludzie, którzy mocno zwracają uwagę na to jakie ziarna są im proponowane, kiedy są palone, czy są selekcjonowane, równe pod kątem wielkości, równomiernie wypalone.

To coraz większe zwracanie uwagi na jakość kawy sprawia, że rośnie również liczba małych palarni w Polsce, gdzie proces palenia kawy będzie skrupulatnie kontrolowany. W ten sposób powstaje najlepsza kawa, która po zaparzeniu oddaje do naparu wszystko to co faktycznie w niej najlepsze.

Sięgaj po smaczną kawę

W dobrej palarni kawy znaleźć możemy takie propozycje jak kawa blend, kawa single orgin, kawa speciality. Wszystkie te rodzaje maja swoją charakterystykę, powstają w określony sposób. Podstawowa różnica polega na tym czy kawa pochodzi z jednej uprawy, jest kawą jednorodną czy będzie to mieszanka ziaren z rożnych plantacji.

W tym drugim przypadku może dojść pytanie o to czy będzie to kawa 100 arabica czy dodatkowo będzie to mieszanka dwóch odmian a więc delikatniejszej w smaku arabiki i nieco mocniejszej robusty. Wszystko to ostatecznie wpływać będzie na smak kawy.

Dla każdego idealny smak

Ostatecznie to jaką kawę  pijamy jest kwestią indywidualną i tutaj każdy musi sam decydować o tym po jakie ziarna sięga Miłośnicy kawy mogą mieć różne gusta a smak będzie uzależniony również od tego w jakiej formie kawa będzie parzona. Inne smaki wyciąga się bowiem z espresso, nieco inny charakter będzie miała kawa z aeropress, kawiarki, a jeszcze inna z przelewowego ekspresu czy dripa. Dlatego tak naprawdę zaparzanie dobrej, powtarzalnej kawy to prawdziwa sztuka. Producent kawy proponuje szeroki wybór produktów różnego rodzaju.

Post Author: Redakcja