Przetwarzanie żywności obniża jej jakość

Sklep ze zdrową żywnością to określenie dziwne, ponieważ każdy sklep z żywnością powinien oferować zdrowe produkty. I tak też jest. Nie wpadajmy w histerię. Sęk w tym, że zdrowe jedzenie i jedzenie zaspokajające nasze typowe potrzeby to dwie zupełnie inne kwestie. Współczesny świat to świat zoptymalizowany – robi to, co oferuje największe korzyści jak najmniejszym kosztem. Jest to dobre, kiedy chcemy pozwolić przetrwać coraz większej populacji, ale jest problemem, kiedy walczymy o dobre zdrowie.

Jakość produktów spożywczych

Lepszy produkt spożywczy to taki produkt, którym łatwiej się najeść i ma więcej energii. Dzięki temu można wykarmić więcej osób. Sęk w tym, że jeśli nasza zdrowa żywność będzie żywnością bardzo monotonną, w której w wyniku obróbki utracono wiele śladowych substancji, a powiększono koncentrację rzeczy nam potrzebnych, ale raczej nie do zdobycia w dużej ilości w naturze, nasza dieta zostanie rozregulowana. Na co dzień od tego nie uciekniemy, ponieważ „więcej i mocniej” to slogan, który dotyczy niemal całego przemysłu spożywczego. Lekiem na ten problem może być tzw. superfood.

Produkty wysokiej jakości

Bio żywność i ogólnie eko produkty wcale nie muszą stanowić całej naszej diety. Nasz organizm wcale bowiem nie potrzebuje ogromnej ilości witamin, minerałów i enzymów. Potrzebuje ich trochę, ale niestety, jeśli skupimy się na żywności wysoko przetworzonej, będziemy mieli deficyty takich składników pokarmowych. Ich uzupełnienie wcale nie wymaga przyjmowania dużej ilości produktów zróżnicowanych, ale trzeba się postarać, by przynajmniej trochę ich w naszej diecie jednak było. W przeciwnym razie będzie dochodzić do coraz poważniejszej nierównowagi.

 

 

 

 

 

 

Post Author: Redakcja